S/Y Avalon

S/Y Avalon är en 65 fot lång klassisk segelbåt byggd i Limhamn under andra världskriget. Skrovet har traditionella linjer med ett rejält språng och positiv akterspegel. Däcket är av teak och överbyggnaden är klädd med lackad mahogny. Invändigt ser hon till stor del ut som när hon byggdes – hela inredningen är uppbyggd av massiv mahogny och soffor, stolar, britsar mm är klädda med äggskalsfärgat skinn.

Ursprungligen var S/Y Avalon tänkt att riggas som en ketch (två master), men när hon efter mer än 40 års väntan äntligen skulle få sin rigg ändrade sig hennes konstruktör Anders Hammargren och ritade istället en modern kutterrigg. Trots sin storlek kan hon framföras med en besättning bestående av endast två personer.

I däckssalongen ryms en stor u-formad soffa med plats för 10 ätande gäster och en navigationsplats. Föröver, tre trappsteg ner, finns gästernas privata utrymmen. Här ryms ännu en soffhörna, ett litet bibliotek, ett skrivbord, en toalett med separat dusch, en rymlig förpik med ”centerline bed” och en kabin med våningssäng. Akterut, tre trappsteg ner, finns ett stort pentry, en toalett med separat dusch, en akterkabin med ”centerline bed” och en kabin med enkelbädd. Alla beslag, trappräcken och grabbräcken är specialtillverkade och gjutna i finaste mässing. Pentry och toaletter har uppdaterats till högsta moderna standard men utförandet är traditionellt, helt i linje med båtens övriga inredning.

Ovan däck finns en stor, social sittbrunn och akter om denna en separat mindre sittbrunn för rorsman. Teakdäcket som omger överbyggnaden bjuder på stora ytor, perfekta att soltorka på efter ett dopp i havet.

Specifikationer
Tillverkare: Ekmans Båtvarv
Designer: Anders Hammargren
Dimensioner
Total längd (inkl. peke): 20,9 m
Längd vattenlinje: 15,3 m
Bredd: 4,98 m
Max djupgående: 2,6 m
Deplacement: 28 000 kg
Ballast: 13 000 kg
Höjd över vattenlinjen: 24,9 m
Tankar
Bränsle: 3 000 liter
Färskvatten: 3 400 liter

Comments are closed.