Besättning

S/Y Avalons besättning består av familjen Ekman från Malmö. När Lasse och Filippa lämnade Sverige 1987 var målet en jordenruntseglats, men de kom inte längre än till Västindien. I mer än 20 år har de varit bofasta på S/Y Avalon och tillbringat största delen av den orkanfria säsongen med att bedriva charterverksamhet i den Västindiska övärlden. 1994 föddes besättningens tredje medlem, deras son Finn. 

Lars ”Lasse” Ekman

Lasse började sin bana inom båtvärlden när han som 19-åring fick arbete som alltiallo på den engelska lyxyachten Riviera Magic med hemmahamn i Nice. Efter ett och ett halvt år i Medelhavet återvände han till Sverige och började några år senare på Lärarhögskolan i Malmö. Där träffade han Filippa och efter examen 1980 arbetade han i 6 år som mellanstadielärare. När Lasses far gick bort 1984 tog livet en dramatisk vändning – han ärvde Henrys gamla varvsområde i Limhamn, och med det följde S/Y Avalon. Hans gamla dröm om att segla jorden runt blev plötsligt möjlig och 1987 kastade han tillsammans med Filippa och Anders Hammargren loss och gav sig av mot Västindien.

Lasses nautiska kompetens består av: Förarintyg, Kustskepparintyg, Utsjöskepparintyg, Kanalintyg, Båtmekanikerintyg och Fartygsbefälexamen klass 8. Han har dessutom VHF-radiocertifikat, radarintyg och amatörradiolicens för kortvågsradio.

Filippa Ekman

Filippa tillbringade under sin uppväxt nästan alla somrar ombord på sina föräldrars segelbåt. Till skillnad från Lasse drömde hon aldrig om att ge sig iväg långt hemifrån i en liten båt, och om det inte vore för sin makes plötsliga arv hade hon säkert fortfarande arbetat kvar som lärare i Malmö. Men helt och hållet har hon inte gett upp sitt gamla yrke: som ”privatlärare” åt Finn har hon fortfarande användning för sina pedagogiska färdigheter, även om hennes elev ibland prioriterar livet under vattenytan framför det i klassrummet …

Filippas nautiska kompetens består av: Förarintyg, Kustskepparintyg, Utsjöskepparintyg och Fartygsbefälexamen klass 8. Hon har dessutom VHF-radiocertifikat och radarintyg.

Finn Ekman

Finn har levt hela sitt liv på havet och för honom är S/Y Avalon lika med hemma. Når vågorna går höga och vinden är hård händer det fortfarande att hans föräldrar blir lite illamående, men själv har han aldrig känt av någon sjösjuka. Däremot har han svårt att sova de få gånger han tvingas göra det på land. Hans favoritsysselsättning är att snorkla, fridyka och fiska, dessutom är han webbmaster för denna sida och ska snart börja skriva på sin egen blogg.

Finns nautiska kompetens består av 10 000-tals sjömil på havet. Han funderar på att bli marinbiolog när han blir stor.

Anders Hammargren 

Fram till senare delen av 90-talet sågs ofta den legendariske båtdesignern Anders Hammargren bakom rodret. Anders började sin bana som ”Naval Architect” på Lasses far Henrys varv i slutet av 30-talet och hans första stora uppdrag var att sätta linjer till S/Y Avalon. Därefter tog hans karriär fart och han kom under 1900-talets andra hälft att ligga bakom ett flertal välseglande svenska båtklassiker. En av hans sista konstruktioner var H 31 (Hammargren 31), som han dessutom ensamseglade jorden runt i början av 80-talet.

Comments are closed.